I formiddag ble det trukket 15 garn i Hallumtjernet på grensen mellom Jevnaker og Lunner kommune. Vassjø Fiskeforening fikk for et par dager siden opplyst at det var tatt ei gjedde på stang i vannet i sommer. Arten har aldri tidligere eksistert i vannet, og med avrenning til Vassbø, er det bare snakk om tid før den også havner her.

Takket være en formidabel innsats fra Fiskeforeningen har Vassjø de siste årene blitt et flott ørretvann. Både fluefiskere og mark/sluk-fiskere har valfartet hit fra slutten av mai og ut sesongen. Da Fiskeforeningen fikk høre om gjeddefangsten var de raske på labben og fikk tillatelse til nattens garnsett på kort tid.

Ingen gjedder på 15 garn kan tyde på at den milkjøkriminelle utsettingen ikke har vært stor, og at gjedda ikke har rukket å formere seg i stor skala. Det som imidlertid var ille med nattens garnfangst var at det blant alle abborene også hadde hektet seg fast tre mort, en art som aldri tidligere har vært registrert på Hadelandsåsen.

To av de tre mortene

Både morten og gjedda føyer seg inn i rekken av liknende utsettinger over hele landet. Det er nesten umulig å ta de kriminelle, som bedriver disse fiskeflyttingene, som får katastrofale følger i vassdrag etter vassdrag.

Ingen gjedder på de 15 garna

Hva som skjer videre og hvilke tiltak som skal settes inn for å hindre spredning, er ikke avgjort, men noe bør gjøres – og det raskt.

Stikkord: , ,