Å FJERNE EN DEMNING

For et år siden ble en hvit saks malt på Viuldemningen i Randselva. Symbolet og handlingen var identisk med det som startet kampanjen som fikk revet mange titalls miljøskadelige demninger og vannkraftverk i USA. Viuldemningen står fortsatt, men selv om saksen er fjernet og fasaden er freshet opp, skaker  grunnmuren. Det siste året er det avslørt at store mengder PFAS – miljøgifter vi forbinder med fluorskismøring og død har hopet seg opp i bunnen av Svarthølen, dammen som ble etablert da Viuldemningen sto ferdig i 1958. Den farlige giften virvles stadig opp og føres ned i Tyrifjorden, Oslos kommende hoveddrikkevannskilde.

I mai-nummeret av Aftenposten Innsikt hadde jeg en fem siders kronikk om forurensingsproblematikken og storørretdøden i Randselva forårsaket av Viuldemningen.

Hele kronikken finner du her:  Å FJERNE EN DEMNING

Filmen fra aksjonen på Viuldemningen for et år siden:

LN

 

Stikkord: , , , , , , , , ,