GAMLE ØRRETER

I slike omgivelser kan ørret bli urgammel

Slike steder kan ørreten bli urgammel

Omgivelsene er skrinde og golde. I horisonten trekker det på ny opp i grått. Snart ser jeg knapt omrisset av en av Vestviddas godt bevarte hemmeligheter, et av disse navnløse småvannene høyt til fjells hvor det ikke finnes gytebekker, men allikevel er ørret. År om annet settes en neve fisk, småørret båret opp fra Kvennavassdraget av fiskere som liker hemmeligheter og overraskelser.

Det er snart midten av måneden. Isen gikk for en snau uke siden. Ingen uvanlighet her oppe i et av de mest værutsatte ørrethabitater i landet. Noen somre smelter ikke den harde hinnen før vinteren på ny melder sin entre.

En blankskurt odde deler nesten vannet i to. Det går hvitt på bølgetoppene som passerer spissen. Det formelig uler i stangringene når jeg mender ut snøret med vinden. Jeg hadde aldri giddet å sette sammen stanga om det ikke hadde vært for han som visket meg i øret at det visstnok fortsatt skulle gå en og annen igjen av de 18 ørretungene som ble båret opp hit for 24 år siden.

“Den eldste ørreten som er funnet her i landet er 19 år gammel. Det var en 63 cm lang ørret fra Tinnsjøen. På Hardangervidda er det tatt en ørret på 17 vintre, og forøvrig er det funnet noen få ørreter med 15 vintersoner i skjellene. Ørreter med mer enn 13-14 sikre vintersoner er så sjeldne at de må betraktes som slengere”.

Sitatet er hentet fra Sportsfiskernes Leksikon, opplaget som var revidert og kom ut i 1984. Det er ordrett skrevet av fra Ørretboka, ørretbibelen til Jacob Sømme fra 1942.

Jeg var på vei på mitt livs tur; fire dager tidligere hadde jeg begynt oppstigningen fra Hardangerfjorden. Jeg hadde en måned til disposisjon før jeg måtte være tilbake i hovedstaden. Hadde det ikke vært for havet av tid som lå foran meg, hadde jeg aldri giddet å bruke energi på å oppsøke et vann hvor en potensiell fangst ville være sju år eldre enn det selveste fiskeleksikonet og Ørretboka til Sømme kunne fortelle om. God tid eller ei, jeg følte meg ikke spesielt høy i hatten der jeg famlet med stang og snøre i en vind som heller så ut til å tilta enn avta. Etter tre håpløse kast skjønte jeg hvordan jeg imidlertid hvordan jeg kunne utnytte medvinden. Fascinasjonen over muligheten til å kaste ut hele snøret fikk meg til å fortsette, og snart landet den gigantiske busteflua midtfjords. Det var mitt lengste fluekast noen sinne. Fluelina og fem meter backing lå strakt, en bragd som snart skulle bli kronet med nok en triumf.

35 meter ute i bølgene, omtrent der flua hadde landet, sto vannspruten plutselig en halv meter til værs. Flua mi, en streaking caddies krok 10, ble tatt i tidenes sprutvak.

Streaking Caddies

Streaking Caddies

Flere faktorerpåvirker ørretens alder. Rask vekst fører til tidlig død. Eksempelvis lever Norges mest hurtigvokste ørretstamme, Hunderørreten, et hektisk og kort liv. Svært få av dem blir eldre enn 10 år selv om vekten i kilo kan være det samme som alderen. Mens rikelig mattilgang og hurtig vekst forkorter et ørretliv, gjør spartanske omgivelser og sakte vekst tydeligvis det motsatte. Fisken jeg omsider klarte å buksere i land i bølgene i månelandskapet på vestvidda var 55 cm lang, veide 1,3 kilo og viste seg å være 26 år gammel. Med et metertykt islag over hodet store deler av livet, hadde den levd i en dvaleliknende tilstand det meste av året, et liv uten konkurranse med fravær av stress og mas i iskalde omgivelser.

53 cm , 1,3 kilo og 26 år gammel.

53 cm , 1,3 kilo og 26 år gammel.

33 år gammel damørret

Høyfjellsfisken min hadde definitivt ikke hatt noen heftig vekstrate på sine eldre dager. Det så ut som den hadde krympet heller enn lagt på seg de siste årene. Det samme gjorde den 33 år gamle og 312 gram tunge ørreten Morten Kraabøl fanget i en gårdsdam på ved Raufoss i 2012 – med NRK / Midt i naturen til stede. Fisken som var den eneste gjenlevende etter en utsetting på 15 stk i en utgravd fiskedam i 1979, var blitt blind på det ene øyet. Men det var neppe dette som var årsaken til at den kun hadde vokst en mm per år siden OL på Lillehammer i 1994! Nok mat lett tilgjengelig og uten jagende predatorer hadde ikke behovet for vekst vært preserende. Minimal slitasje på vitale indre organer paret med et liv i fred og ro var nok heller medvirkende årsaker til den høye alderen.

At ørreten kan bli gammel også i velkjente vassdrag kom bl a for en dag da aldersanalysen av seks gamle ørreter fra Hemsila ble foretatt i høst. Den yngste var 18 år og den eldste hele 24!

Lars N

Hele artikkelen kan du lese i siste utgave av magasinet Alt om Fiske

Stikkord: , , , , , , , ,