ÅPENT BREV TIL OFA

Foto: Ofa-info

Foto: Ofa-info

Sist uke sendte vi et åpent brev til Fylkesmannen i Oppland om et prøvefiske. Jeg venter fortsatt på svar. Denne gangen går det et åpent brev til Oslomarka Fiske Administrasjon, som i siste nummer av bladet OFA-info (som forøvrig burde bytte navn til: «Nytt fra settfiskanlegget») hevder at mye større mengder settefisk på bekostning av forskning og utredninger er løsningen på laks og sjøørret-problemt. Det skrives blant annet:

«Dersom dette superenkle kultiveringstiltaket hadde blitt utført i stor nok grad i alle Norske laks- og sjøørretelver, så ville det ha «fosset opp» med fisk som i gamle dager i de fleste i løpet av 6-7 år. Det avgjørende er å sette ut mange nok rekrutter til riktig tidspunkt, og å spre dem skikkelig der det er best leveforhold. Med dagens kunnskap og erfaringer, så er dette veldig enkelt. Laks er noe av det aller enkleste som fins å kultivere. Sjøørret er heller ikke vanskelig. Det koster derimot penger. Nå skal de tilgjengelige fiskemidlene helst gå til overkompliserende overvåkningstjenester, konsekvensutredninger og tiltaksrapporter, mens man tror at mangelen på fisk i elvene «løses» med gratis virkemidler som restriksjoner på selve uttaket. I et program fra Tana på NRK hvor det var trøbbel for laksen, ble det ikke nevnt med ett ord at dersom man hadde brukt fiskemidlene til å bygge moderne kultiveringsanlegg for stammene i alle sideelvene, (på bekostning av de dyre utredningene), så ville man i løpet av bare ett år ha mangedoblet rekrutteringen i sideelvene og snart løst hele problemet.»

OFA-nytt er OFAs informasjon utad til publikum. Allikevel: Er dette OFA sitt syn eller private meninger til anleggsbestyrer?

At dette er gammelt lite bærekraftig tankegods og en praksis som er diametralt motsatt av alle offentlige retninglinjer og anbefalinger, skulle være unødvendig å minne OFA om … eller ?

Svar aventes og vil bli offentliggjort umiddelbart etter det er sendt til : nilssen@larsoglars.no

LN

Stikkord: , , , , ,