BEKKERØYE – (Salvelinus fontinalis)

bekkerøe i akerselva 3

I fjor høst hørte jeg rykter om et knippe fisker tatt i Akerselva oppstrøms Legevakta beskrevet av Daniel fisker som en spesiell type ørret: Rosa under buken, et merkelig prikkemønster og noe som minnet mer om striper enn prikker over ryggen. Det hørtes umiddelbart ut som bekkerøye.

Den mystiske historien forsvant med mobiltelefonen bildene av fiskene befant seg på. Jeg glemte det hele, men så: En felles bekjent fortalte nylig at mobilen med bildene av den rare fangsten var dukket opp igjen. Jeg fikk nummeret hans og noen minutter senere tikket det sensasjonelle bilder inn i mailboksen min: Ingen tvil, dette var bekkerøye.

bekkerøye 4

 

I går kom det nye bilder. Inspirert av det jeg kunne fortelle var en sensjonell fangst hadde han og en fiskekompis på ny vært en tur i Akerselva, og igjen hugg bekkerøyene – denne gangen i fler størrelser.

Det er med andre ord ingen tvil om  at arten har etablert seg i elva.

Hovinbekken renner ut i Akerselva ved Grønland etter kilometer i tunnell fra Risløkka bak Økern. I Hovinbekken har det vært en stasjonær bekkerøyebestand siden midten av 90-tallet. Bekken går i tunnel fra Risløkka bak Økern og helt ned til Grønland.  Om det dreier seg om eksemplarer som har tatt seg nedstøms herfra, eller sjøgående bekkerøyer som har funnet veien opp fra Indre Oslofjord og etablert en bestand, er det ingen som vet.

I tomrommet som dukket opp, etter at Oslo Vann-og Avløpsverk tok knekken på all fisk i elva med klorutslippet 4. mars 2011 våren, er det iallfall mye som tyder på at den konkurransesvake laksefisken, som har vært satt ut i Norge med jevne mellomrom helt siden 1880 (ja du leste riktig – det er ikke 1980 men 1880), har etablert seg med en stasjonær bestand i Akerselva.

OFA, som har ansvaret for kultiveringen av elva, vil sikkert bli grinete om det ikke nevnes at fisket i elva er forbundet fram til 1. juli. I mellomtiden har de jo god tid til å undersøke fenomenet nærmere.

Skulle det være av interesse for nærmere analyse, har jeg tilgjengelig to nedfrosne eksemplarer.

LN

lars@sherpafilm.no   mob: 90 16 210 03

bannerbilde1

 

 

Stikkord: , , , , , , ,