Oslomarka Fiske Administrasjon (OFA) er ansvarlig for fiskekultiveringen hundrevis av vann og tjern i Osloskogene.

IMG_170Utsettinger av ørretunger fra settefiskeanlegget i Sørkedalen har vært Administrasjonens viktigste fiskekultiveringstiltak i en årrekke. Tidligere var det mye hemmelighetskremeri rundt disse da utsettinglistene kun ble offentliggjort i medlemsbladet OFA-nytt. Fra 1991 til 2009 ble disse  offentliggjort i Administrasjonens årbok «Fiske i Oslomarka».  Tiltaket ble godt mottatt Oslomarkas fiskere.

Den siste utgaven av årboka så dagens lys i 2009. Etter det ble det også stille rundt utsettingene av ørretunger.

I forbindelse med researchen til boka ”Ørretens Norgeshistorie” , henvendte jeg meg blant annet til OFA, for å få vite hvor mye fisk som settes. Etter mye fram og tilbake ble det klart at disse tallene ikke lenger offentliggjøres – verken til publikum, journalister eller grunneiere. Riktignok er OFA pliktige til å sende oversikt til Fylkesmennene om hvor  mye det settes i kalkete lokaliteter, men disse utgjør bare en liten prosent av det vannarealet OFA er ansvalig for.

Selv om dette er offentlige tall nektet OFA meg innsyn, og  jeg måtte søke ”Begjæring om innsyn i saknr 2012/17483, journal nr 3” til Akershus Fylke for å få innsyn i Administrasjonens utsettinger i disse vannene.

Vi finner OFA sin hemmeligholdelse både underlig og merkelig.

Lars Nilssen

 

 

 

Stikkord: , , , ,