frise-1-150Omsider har den splitcanefiskende idèhistoriker Øystein Nord satt sitt endelige punktum på «Som fisken i vannet«, biografien om Iacob Sømme, mannen som med referanseverket Ørretboka fra 1941, har hatt en enorm betydning  i norsk ørretforskning og kultivering.
Øystein Nord har brukt fem år på boka,

Sømme foretok sine ferskvannsfeltstudier i all hovedsak på Hardangervidda. Nord har fulgt i hans fotspor og studert artikler, notater og brev, også materialet som berører Sømmes mindre kjente saltvannsforskning. Som Sømme selv leverer han fast fisk av prima kvalitet fra perm til perm. Iacob Sømmes forskning og konklusjoner var ofte omdiskutert. Han var blant de første i zoologmiljøet som benyttet pressen strategisk for å fremme sin sak. Dette var en tid da årsmøtene til Oslo Sportsfiskere ble slått opp på førstesiden av Aftenposten dagen etter. Å lese disse, gjengitt som faksimiler, er både morsomt og interessant. Må den tiden komme tilbake da den slags blir førstesidestoff 🙂

omslag-300Iacob Sømme ble i etterkrigstiden en nærmest legendarisk figur, delvis pga.Ørretboka, men like mye fordi han som sambandssjef i motstandsorganisasjonen Milorg under okkupasjonen led en tragisk skjebne da han ble arrestert av Gestapo høsten 1942, grovt mishandlet, dømt til døden av en nazidomstol og skutt våren 1944.

All ære til Øystein for å ha trukket mannen fram i lyset på en måte som gjør boken meget anbefalelsesverdig.

 

Her kan du lese utdrag fra boka,  grundigere omtale samt bestille:

http://www.muller-sars.org/ossiania/index.html

 

LN

Stikkord: , ,