HOPPENDE ØRRETER

I høst har jeg ved flere anledninger sett flotte ørreter hoppe en meter i været, for så å deise ned i et voldsomt plask. Jeg har observert fenomenet i to ulike vann, med det til felles at de begge huser til dels store fisker av naturlig reproduserende ørret. De jumpende fiskene har hoppet på eksakt samme plass hver gang, og det virker som aktiviteteten har tiltatt utover høsten.

Hunderørret hopp5med konkurrentØrretforsker Morten Kraabøl ved NINA/Lillehammer har studert og fotografert fenomenet nedenfor Hunderfossen i Gudbrandsdalslågen.:

Jeg tror dette handler om kommunikasjon mellom gytefisk. Hoppingen skjer høyt til værs, og over 90% faller ned på flatsiden slik at det plasker skikkelig. Plasket er jo et ærlig signal på hvor stor du er, og kan derfor muligens relateres til kjønnskamper på gyteplassene. I Lågen er det fortrinnsvis de større fiskene som gjør dette, særlig de som er i 10-kilosklassen + +.

Hunderørret hopp 9nærbilde plask

Det hadde vært interessant å vite om andre steder hvor dette er observert. I følge min erfaring skjer dette i liten grad på gyteplasser med strømmende og turbulent vannstrøm. Jeg ser fenomenet mest på stille og glatte utløpspartier av store høler i større vassdrag.”

Hunderørret hopp5plask med konkurrent

I flg Morten er det ikke foretatt noen studier av dette på stille vann hvor jeg har gjort mine observasjoner.

Har du sett noe tilsvarende ?

Send gjerne en melding til: lars@sherpafilm.no

LN

(alle bildene er tatt av Morten Kraabøl)

Stikkord: , , , , , , , , ,