DEN NORSKE FJORDØRRET-KONKURRANSEN

Stor oppslutning om konkurransen, og som det var nærliggende å anta: Omlag 3/4 av innsenderne forbinder begrepet «Norsk Fjordørret» direkte eller indirekte med Norsk Sjø-ørret. Nedenfor gjengir vi noen av de mange svarene som kom inn med det som tema.

De korrekte er imidlertid noe helt annet – en art som ikke har noe som helst med Norge å gjøre – annet enn at den svømmer som sild i tønne i de mange oppdrettsmærdene, som er pepret langs kysten vår.

Fjordørret® er et beskyttet varemerke som er registrert av Norges sjømatråd, og den eneste arten som kommer inn under dette begrepet er den nord-amerikanske regnbueørreten, en art som ble svartelistet av Direktoratet for Naturforvaltning i 2012 og regnet som en risikoart i norsk natur!

Her har du bilder fra Sjømatrådet som viser den norske Fjordørreten, sortert etter kvalitet :

Sorteringsguide foto-1

 

Vi har plukket ut tre vinnere av de som ante ugler i mosen:

Arne Østby,  Merete Korsgaard Mordal og Gro Kåsmoli.  Vi gratulerer . Premie kommer i posten .

Og her noen av de innsendte forslagene, som ikke forbandt Norsk Fjordørret med Amerikansk RegnbueOppdrettsfisk:

Jeg forbinder norsk fjordørret med en varm sommerkveld, grilling, dill, timian, asparges, perlende hvitvin, gitarspill, et kyss på kinnet, for ikke å glemme en GEDIGEN støvsky av avføring, som svever tilsynelatende vektløst omkring i norske fjordsystemer før den sakte synker ned, legger seg som et tykt lag av ugjennomtrengelig slim over sjøbunnen og dreper alt liv.

Sjøørret stadbunden til Sognefjorden som du må kaste og kaste, kaste og kaste 2000 kast mellom kvart lugg.”

Jeg forbinder norsk fjordørret med frisk havbris, salt og lukten av fisk. Følelsen av å sitte i en koselig, liten robåt på fisketur. “

“Med NORSKFJORDØRRET forbinder jeg følgende:

Stillhet

Kamp

Timer

Frihet

Glede

Svette

Latter

Seier!

Spennende, kvalitet, og relaxmodus”

“Flere desperate forsøk på å overbevise seg selv om at «jo, det er like stas å få fjordens sølv som skogens bronse». Mens man står der ute i fjæra og slenger ut på måfå fester man blikket i vannet, lukker øynene og prøver å glemme lukten av tang, lyden av småbåtene som tøffer forbi og trafikken som suser i bakgrunnen. Man prøver å synes det er like stas, men selv om man får dempet litt av tørsten etter å kjenne fast fisk, innser man også hvert eneste år at det ikke bare er fisken det handler om. Når du pakker ned stanga og setter deg i bilen kjenner man at behovet etter skogen, vaking i solnedgang og stillheten i marka fester grepet enda sterkere. Og det var ikke det som var meningen med turen… «Substitutt», tenker man og freser bilen nordover bare for å påtvinge seg selv skuffelsen i å se at isen i marka fremdeles ligger like tykk…

Norsk fjordørret er for meg den ultimate ventefisken, som jeg kan jakte på imens vi venter på at varmen skal komme og det ordentlige ørretfiske begynner.

Men det jeg først og fremst forbinder med begrepet er GLEDE. De tre flotte ordene Norsk, Fjord og Ørret pent satt sammen til et begrep som gir meg sødmefylte minner om herlige turer for å fiske etter denne herligheten. Kriblingen. Tålmodigheten. Utålmodigheten. Naturopplevelsene som står i kø: oteren som får panikk når han oppdager at jeg står der, tjuvjoens dans når den stjeler mat fra terna, havørna som cruiser langt der oppe, småfiskene jeg slipper ut igjen, bare ett kast til, og ett til, og DER, rykket i snøret og gleden over at fisken «stuper» til bunns hvilket betyr at den sitter fast, latteren når jeg opplevde det «motsatte»: fisken bet på kroken men i stedet for å gjøre motstand, spratt den over vannflata der den gjorde et hallingkast og formelig kastet kroken tilbake til meg. Jeg er sikker på at fisken også lo!

Det er hva jeg tenker på med Norsk Fjordørret: Glede.”

 

Stikkord: , , ,