TID FOR ABSURDITETER

Sesongen er definitivt på hell. Det er tid for historier og tips, nytekning og inovasjon!

Abborfiske med dupp har teknisk sett stått på stedet hvil siden de slanke meiteduppene så dagens lys på 70-tallet. Det er derfor med glede vi herved presenterer en ny og uortodoks  abbormeitedupp.

Når sant skal sies, står verken meite med dupp eller abborfiske øverst på prioriteringslisten vår når sesongen planlegges, men innspillet vi har mottatt fra den ihuga meiteren Sjur Gabriel Hasselgård finner vi allikevel verdifullt nok til å få den spalteplassen det fortjener.  Det vitner om nytekning, vilje til å bryte brutte mønstere, gå nye veier – deilige klisjeer vi alle elsker.

Sjur skriver:

«Som det framgår av bildet jeg har vedlagt, kan abbor fiskes med de utroligste redskaper. Kort fortalt henger fisken fast etter tennene i åpningen av en ketsjupflaske jeg har festet en medium tykk damestrømpe i (nærmere beskrevet nedenfor). Metoden kan sammenlignes med «å tåte ål» der ålen fanges med ei diger markklyse og ikke vil gi slipp. Barnas strandkrabbefiske bygger også på det samme prinsippet.

 Torkjeltjønna i Lardal er noe for seg selv, siden ketsjupflaskefiske er det mest effektive der. Det sies at Torkjel, som tjernet har navnet fra, fant opp metoden før ketsjupen og plastikk var funnet opp, og at den opprinnelige versjonen bestod av et kremmerhus av never, gammelost og edderkoppnett spunnet i aprilnetter. Etterhvert som folk har gjort små endringer ved fiskeformen, har tryta her vendt seg til å like ulike ting. Under krigen var det f.eks. en grøt av utslitte fiskeskinn-sko som ble brukt. Ketsjupvarianten ble visstnok oppdaget av noen drita fulle fiskere på 80-tallet, som hadde glemt markboksen hjemme, og som kjente til den sære fiskeformen fra historier i oppveksten.

Her er den moderne oppskriften jeg brukte:
 Ta en tom ketsjupflaske av plastikk med skrukork og skjær bort toppen av korken, så du bare har en gjenget ring igjen. Lim fast en liten stangring på den.
- Fyll flaska med et par desiliter ketsjup. Som i alt fiske er det her ulike meninger om hvilket agn som er best, men min erfaring er at man bør bruke en relativt tyntflytende variant (f.eks. Heinz) hvis det ikke er bølger på vannet. Blåser det så mye at flaska dupper opp og ned i bølgene, passer det bedre med en tykkere versjon (men unngå First Price – den fisker dårlig).


- Legg en bit av en medium tykk nylonstrømpe for damer over åpningen og skru på restene av korken. Så skjærer man et bittelite kryss i midten av strømpa som nå skal være spent slakt over åpningen. Om nødvendig må man rufse kantene på strømpa litt ekstra med en liten saks til slutt.


– Knyt fast et søkke som er tungt nok til at flaska står med korken under vann, og fest redskapen til hovedsnøret.


– Så er det bare å kaste ut og vente til ketsjupen begynner å sive ut gjennom åpningen. Når tryte oppdager herlighetene vil de først bare sirkle rundt og suge i seg det som sprer seg i vannet, så det er viktig å ikke dra inn selv om flaska rører litt på seg i starten. Det er når fisken blir grådig de begynner å sutte på tuten, så når du ser at flaska legger seg mer på skrå trekker du inn i en javn bevegelse uten slakk på snøret. Da henger fisken fast i nylonstrømpa med tennene, og vil ikke gi slipp.

Dessverre ser det ut til at metoden bare virker i akkurat dette tjernet, så det blir kanskje litt internt å fortelle mer om nyansene i dette fisket. Har bl.a. opplevd dager da det kun er gammel og svakt gjæret ketsjup som virker, men det er jo begrenset hvor mange ketsjupvarianter man kan ta med på fisketur. Bare for å nevne noe

 

 

Stikkord: , ,