HISTORISK VAK-KVELD

5. mars holder jeg (Lars N) foredrag på fluefiskebutikken VAK i Nydalen / Oslo. Her presenterer jeg noen  av arbeidene til vår fremste ørret og ferskvannsfiskforsker gjennom tidene – Hartvig Huitfeldt-Kaas

Forsider på noen av Huitfeldt-Kaas sine publikasjoner

Fiskens skjell speiler dens alder og vekst

Når og hvordan fant man ut at fiskeskjell kan fortelle det meste om fiskens alder, vekst og livsløp? Hvorfor er det ikke røye i Mjøsa? Hvorfor er tettheten av plankton i de frie vannmassene avgjørende for produktiviteten til et fiskevann? Hvordan ble gjedde og abbor en naturlig del av Finnmarks fiskefauna? Hvorfor finnes ikke lake i Maridalsvannet, og hvorfor var Padderudtjernet mellom Asker og Lier et av Norges beste fiskevann? Når og hvordan ble karpe, suter og karuss en del av vår fiskefauna, og hvem i all verden var Valentin Wilhelm Hartvig Huitfeldt-Kaas?

Da jeg skrev boka ØRRET, som kom ut for noen år siden, ble jeg oppmerksom på grundigheten og betydningen av arbeidet til mannen som etter min mening har betydd mest for vår forståelse av norsk ferskvannsfisk. I den kommende utgaven av magasinet Oppstrøms forteller jeg om Valentin Huitfeldt-Kaas sin banebrytende forskning i de første tiårene av 1900-tallet. Hans undersøkelser og analyser er fortsatt basiskunnskap for oss som liker å få svar på spørsmålene over – og mange andre undringer knyttet til våre ferskvannsarter.

KJØP BILLETTER TIL ARRANGEMENTET HER: https://vakfluefiske.no/product/22310

Alder og vekst hos ørret på Hardangervidda

Stikkord: , , , , , ,