På 2000-tallet har norske fluefiskere hver tredje sensommer fått en ny insektsverming å forholde seg til. Sist Bibio pomonae (russeflua) skapte vakfest i Sør-Norge, var i 2016. De to siste dagene er den observert i stadig stigende antall i Sjodalen opp mot Gjende, og det i slike mengder at det ser ut til å bli en bibosommer like episk som for tre år siden.

Russeflua er 10-14 mm lang. Den har svart kropp og røde bein.  Siden 2001 er det registrert massesverminger i 2004, 2007, 2010, 2013 og 2016. Hvert tredje år tar de på vingene i tusenvis. Det er ikke kjent hva som fører til de store svermingene, men det er grunn til å tro at gunstige temperaturforhold har medført økt overlevelse og dermed flere bugs. Siden slutten av 1980-tallet har det vært en generell økning i lufttemperaturen her til lands.

Ifølge nordnorsk folketro varslet store bibiosverminger en kommende krig. Den ble derfor kalt krigsflue. Den fikk også navnet russeflue fordi man trodde de blåste inn fra Russland.

Forskerne Tore Qvenild og Sigurd Rognerud har studert forekomsten av Bibio pomonae  i en årrekke. Du kan bidra til økt kunnskap ved å sende inn meldinger om observasjoner av dette særegne insektet til:

 FMHETQ@fylkesmannen.no

Stikkord: , , , , , ,