Om ikke høstens vakreste eventyr, så iallfall en sårt trengt vakgiver på skogens stille vann (etter en usedvanlig treg sesong)

Er det et insekt som kan gi heftig vaking på høstens stille vann, er det den langbeinte hårmyggen Bibio clavipes. Den er lett å se og lett gjenkjennelig med sine melkehvite vinger. I går så vi den på flere vann høyere enn 400 moh i Nordmarka. Den kan minne om en fjærmygg, men i motsetning til denne, klekker den ikke i vann. Som hos andre hårmygg lever larvene i bakken, der de bruker ett år på utviklingen.
Er det kalde ettersommernetter kan de voksne myggene fly allerede fra slutten av august, og de kan sverme til langt ut i oktober. Som andre biboarter svinger bestanden fra år til år. De siste to årene har jeg knapt sett dem, så det er bare å håpe på en hårete høst!
Litt nerdeinfo:
Orden – Tovinger, Diptera
Underorden – Mygg, Nematocera
Overfamilie – Bibionoidea
Familie – Hårmygg, Bibionidae
 

Stikkord: , , , , ,