Vannkraftprodusentene er på offensiven. Tirsdag overleverte administrerende direktør Oluf Ulseth i Energi Norge vannkraftnæringens handlingsplan «Fra arvesølv til fremtidsgull» til statssekretær Elnar Remi Holmen i Olje- og energidepartementet på Arendalsuka. Hovedbudskapet er at Norge ved hjelp av vannkraft skal ta en global lederposisjon som det første fullelektrifiserte samfunnet i verden innen 2050.

Tiden er inne for å organisere motstanden mot kraftbransjens kjør for økt utbygging av norskevassdrag!

Bildet er hentet fra Handlingsplanen for Norsk Vannkraft mot 2050

Da jeg åpnet innboksen på mailen min i dag finner jeg et nyhetsbrev informasjonsbrev fra Energi Norge jeg finner grunn til å dele (og det grunnet bekymring, ikke glede!). I en reportasje fra Arendalsuka, hvor vannkraftutbyggernes dyktigste lobbyister var til stede, heter det bl. a.:

«Vannkraften er kanskje Norges eneste konkurransefortrinn som ikke lar seg kopiere av andre land. Det må vi utnytte til å skape arbeidsplasser og nye markedsmuligheter både på hjemmebane og ute i Europa, mener vannkraftprodusentene selv. Vår visjon er at vannkraften skal styrke Norges grønne konkurransekraft ved å levere verdens mest effektive, klimavennlige og fleksible kraftproduksjon, sier Ulseth. Siden Norges kraftproduksjon i de fleste år er høyere enn forbruket, kan overskuddet av fornybar kraft tas i bruk i klimaets tjeneste, blant til transport og oljeutvinning – men også til nye forretningsområder. Norge har for eksempel svært gode forutsetninger for å tiltrekke seg datasentre som trenger mye strøm til drift og kjøling av serverne. Så dersom det legges til rette for lønnsomme investeringer i vannkraft, vi det både skape arbeidsplasser og bidra til å kutte klimagassutslipp, sier Ulseth.

Bildet er hentet fra Handlingsplanen for Norsk Vannkraft mot 2050

Vannkraften står i dag for 96 prosent av norsk kraftproduksjon, men nær halvparten av kraftverkene er over 40 år gamle og må oppgraderes for å opprettholde dagens kraftproduksjon. Dagens skattesystem for vannkraft fører til at investeringer som vil være lønnsomme for samfunnet, ofte ikke er det for kraftselskapene. Dersom myndighetene lar kraftnæringen ta del i næringslivets generelle skattelettelser, vil arvesølvet vårt kunne bli vår nasjons fremtidsgull, sier Ulseth. Dersom næringslivsaktører og myndigheter jobber sammen, og vi spiller kortene våre riktig, kan Norge bli verdens første fullelektrifiserte samfunn. Da kan vi ha en global lederposisjon som verdens første utslippsfrie samfunn innen 2050, sier han.

Utover opprustning av gamle kraftverk  og behovet for vesentlig skattelette, sies ikke noe konkret om utbygging av nye vassdrag. Men det ligger i kortene at nye konsesjonsøknader er en del av vannkraftsatsingen.

I Kommende episoder av Lars og Lars Blogg TV setter vi søkelyset på hva som er i ferd med å skje øverst i Glomma. I vår fikk Opplandskraft DA konsesjon til utbygging av Tolgafallene, selve indrefileten av det som er igjen av stryk og fosser i landets lengste elv. Vedtar de igangsettelse vil det få store konsekvenser for et helt økosystem hvor potente populasjoner av ørret og harr vil bli rammet. Det som er i ferd med å skje med elvestrekningen i Glomma, som trekker tusenvis av sportsfiskere fra hele Europa, er bare en del av den voldsomme vannkraftbølgen som er i ferd med å skyllle inn over landet.

«Elveredderene» i Sverige jobber aktivt for vassdragsvern og mot regulantenes spekulative retorikk og framstilling av seg selv som miljøets redningsmenn. Tiden er overmoden for å opprette en tilsvarende organisasjon her til lands. Det som skjer i Sverige er småtteri i forhold til det vi står ovenfor i Norge de kommende tiårene!

Link til fornybarnæringens veikart mot 2050:
Link til heftet «Fra arvesølv til fremtidsgull – Handlingsplan for norsk vannkraft mot 2050:
LN

Stikkord: , , , , ,