Med utgangspunkt i boka ØRRET (som kommer i midten av mars) holder Lars Nilssen foredrag om hvordan kunstig befruktning, utenlandske gener og naiv driftighet har skapt Norges nasjonalfisk.

En augustmorgen i 1845 traff øksa til den unge tømmerhuggeren Jacob Sandungen feil. Den jog ut til siden og hugg et stort sår i leggen hans. Kåseriet starter med fortellingen om  hvordan arbeidsulykken i skogen nord for Drammen skulle forandre framtiden til den norske ørreten og bli starten på ørretens moderne norgeshistorie. Videre:

– Om hvordan Norges nasjonalfisk ble invadert av danske og sveitsiske gener i tiårene etter krigen.

– Om hvorfor ørreten i Frognerparken trolig er mer genuin enn sine søsken langt til skogs og høyt til fjells.

– Om fjellørret, norsk urørret og spektulære fiskeutsettinger.

– Om troen på enkle løsninger, manglende kunnskap, reddende engler, troen på Tunhovdørretens mirakler og behovet for ytre fiender på veien mot et fremtidig Ørretmekka.

– Og om mye mye mer.

Sted: Revir, Storgata 21 – 23. Torsdag 9. mars kl 19.00. CC 100,-

https://www.facebook.com/events/262454487529079/?notif_t=plan_user_invited&notif_id=1488311652968803

Et samarbeid mellom LarsogLars og Revir

Foto: Hartvig Huitfeldt-Kaas. Fra boka «Ørret – om hvordan kunstig befruktning, utenlandske gener og naiv driftighet har skapt Norges nasjonalfisk»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I fjellkommunen Skjåk i Gudbrandsdalen finnes det 300 vann og tjern. Flere enn 90% av vannene ligger høyere enn 1000 meter over havet. For litt over 150 år siden fantes ørret i kun 18 av dem. I dag kan du på gode dager se vak i 235.

Skjåk er ikke enestående i så måte.

Stikkord: , , , , , , , , , , , , ,