Når jeg har logget meg på Facebook den siste uka, har det med det samme dukket opp annonser for ørretfiske fra inatur.no. Felles for dem alle er bruken av gigantiske og/eller knall feite ørreter.

Skjermbilde 2016-07-05 kl. 21.53.02

Skjermbilde fra en av forrige ukes annonser i sosiale medier

 

Bildene som brukes reflekterer på ingen måte virkeligheten. Kanskje har du en promille sjanse til å komme i nærheten av fisken på bildet hvis alle forholdene er på din side, du gjør alt rett, er en ihuga storfisknerd og  i tillegg har en god posjon flaks.

Skjermbilde 2016-07-05 kl. 22.01.21

En annen svulstig annonse for å trekke fiskekortkjøpere

Å reklamere med gull i grønne skoger for en verden med kobbermynter og buskvekster, kan muligens trekke til seg kunder ved første forsøk, men på lang sikt blir det som å pisse i buksa for å holde varmen en iskald vinterdag.

Inatur.no henviser til at bildene de bruker i kampanjene er mottatt fra tilbyderne, og at disse trolig reflekterer noe av det beste ved tilbudene. At småbedrifter som prøver å selge sine tjenester er uten kunnskap om elementære markedsføringsprinsipper og trender, er ikke overraskende. Verre er det at inatur.no tilsynelatende ikke har noe filter og lar det stå til. Som eier av  landets største markedsplass for jakt, fiske og hytter i norsk natur (eid av NJFF Statskog SF, Norges fjellstyresamband, Norges Skogeierforbund og Norske Lakseelver) burde de heller fungere som korreks ovenfor tilbydere uten magemål. Eller synes bedriften det er etisk forsvarlig og uproblematisk å lokke folk ut på falske premisser?

Skjermbilde 2016-07-05 kl. 21.56.38

Fjellstyrene har må da tilgang på kamera med vidvinkel og uendelig dybdeskarphet, så forsøket på å gjøre fisken større i det minste kan framstå edruelig?! 

Reklamens natur er å slå på stortromma. Sannhet og redelighet er ukjente ord i en verden hvor det primære er å vekke følelser, drømmer og ønsker.  Ved en titt på annonsene for de ulike fiskekortområdene på inatur.no sin hjemmeside, er det kun et fåtall som bruker overdimensjonert stor ørret som agn for å lokke fiskere. Allikevel er det tilbyderne som viser uvirkelige store ørreter, det brukes kampanjepenger på i sosiale medier.

Forkastelig?

Eller ?

LN

 

 

Stikkord: , , , , , , , , , , , , , ,