FORBUDSNYTT

Oslomarkas Fiske Administrasjon (OFA) har omsider kommet på banen mht drikkevannsrestriksjonene og fiskeforbudet i Oslo-området. Vi refererer her OFA sitt innspill ovenfor Vannverket og kan ikke annet enn å gratulere :))
Bedre sent enn aldri!

OFA administrasjonen har i lys av den pågående debatten angående revisjon av de gamle drikkevannsrestriksjonene kommet frem til noen synspunkter som vi har delt med Vannverket.

Nå, som et av Nord-Europas mest moderne renseanlegg har kommet i drift, skal etaten se på behovet for endringer. Kort fortalt så er fortsatt 26 sjøer, vann og tjern i Marka underlagt like restriksjoner inkludert fiskeforbud. Det gjelder likt i både drikkevann, reservedrikkevannskilder og i alle såkalte «første vann oppstrøms» begge. Disse vannene er opprinnelig valgt ut siden de ligger bynært og har den beste vannkvaliteten, derav også de mest verdifulle ørretvannene. OFA har foreslått at ;

«Første vann oppstrøms reservekilder åpnes for vanlig bruk. Reservekilder bør åpnes for fiske, men hold gjerne igjen på bading og telting. Første vann oppstrøms benyttede drikkevannskilder får samme regler som i reservekilder.»

På drikkevannet Maridalsvannet har Skiforeningen fått åpnet skiløype tvers over hele. OFA luftet derfor også muligheten for å kanskje åpne for kun isfiske her, siden isen som kjent sprekker hele tiden og overflatehinnen kommer i kontakt med drikkevannet uansett. Etaten takket raskt for innspillet og syntes det var greit å få andres syn på forholdene. De var nå i gang med en prosess hvor første trinn var å få en konsulent til å vurdere forholdene i nedbørsfeltet og restriksjonene på aktivistene rundt vannene. Deretter vil etaten vurdere behovet for modernisering, og da håper vi så klart at våre innspill får verdi. Skogsvannet Fiskelausa i Losbymarka er allerede frigitt fra alle tidligere restriksjoner av Nordre Romerike Vannverk (NRV) etter trykk fra Lørenskog Kommune, og det kan nå fiskes her med OFAs fiskekort.