FORBANNELSEN BRUTT

Kl 15.44 søndag ettermiddag var det en mikroskopisk bevegelse i stangtuppen.En fisk rørte agnet (en sei og en makrell strippet sammen og festet til en gigantisk sirkelkrok), som lå på bunnen 500 meter under båten.

Det kunne være brosme, men ett minutt senere ante vi at noe virkelig stort var på gang. Bevegelsen på snøret og de mikroskopiske nappene, gjorde at guiden Vilhelm Skilhagen i Andørja Adventures (http://www.andorja-adventures.com/) var sikker i sin sak:

Dette er Kjerring. På med beltet Cato !

_DSC8669

Bekkevold og jeg ankom Andørja fredag ettermiddag. Øya med det merkelige navnet ligger øst for Harstad, har 22 fjelltopper over 1000 høydemeter og et eventyrlig fjordfiske bare noen kastelengder fra land.Vi hadde lagt lista høyt. Det ambisiøse målet vårt var håkjerring på stang; denne mystiske fisken som kan bli på størrelse med de største hvithaier.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Håkjerringa lever på mellom 200 og 600 meters dyp, kan bli flere hundre år gammel og spiser det meste den kommer over. Den beveger seg saaakte. Fra snøret begynte å bevege seg til Cato rørte snella og begynte forberedelsene til kroking av kjempen, tok det flere minutter.

En halv time senere lå en brun hai med selvlysende øyne på mer enn et kvart tonn langs båten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERACato hadde fanget den største fisken han noensinne har vært i nærheten av i norske farvann og jeg fikk filmet det hele – fra vi startet jakten lørdag morgen til fisken svømte tilbake i dypet, tre kvarter etter den var kroket.

Jada – det kommer på VGTV!

LN

(Stills: Vilhelm Skilhagen og LN)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Stikkord: , , , ,