HVOR GOD HUKOMMELSE HAR ØRRETEN ?

Kl 10.00 i dag ble den østre luken i kraftverksdammen ved Hunderfossen stengt. I timene etter lette 10 mann med gigahover mellom hendene etter ørreter i kulpene nedenfor løpet, fisker som skulle utgjøre kontrollgruppen i et forskningsprosjekt om ørretens hukommelse igangsatt og ledet av Morten Kraabøl ved NINA/Lillehammer.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hittil i år har i 192 Mjøsørreter funnet veien opp fisketrappa i Hunderfossen i sin ferd mot gytefeltene lenger opp i Gudbrandsdalslågen. 30 av fiskene mellom  tre og åtte kilo er blitt ledet inn i en felle, merket med carlinmerker på ryggen og ble i går fraktet nedover i Lågen.

DSC_0466

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Forskningsprosjektet heter Riverconn og er finansiert av Norges Forskningsråd.

Eidsiva Energi deltar i betydelig grad med tilrettelegging, vannføringsmanipulering og arbeidskraft.

Studien går ut på å finne ut om de ørretene som allerede hadde funnet veien opp fisketrappa, returnerer raskere til trappa enn de som ALdri hadde vært i trappa, svømt opp  i det østre løpet, en blindvei hvor de ikke kommer videre .

Avstengningen av det østre løpet vil bli gjentatt om noen uker, da dagens resultat var i skrinneste laget.

DSC_0412

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I slutten av oktober kan Kraabøl forhåpentligvis legge fram et resultat som sier noe om ørreten har en hukommelse i forhold til tidligere vandringsveier. Dwersom det viser seg at dette ikke er tilfelle, åpner det for mange funksjonalitetsstudier ved andre kraftverk.

To been on VGTV 🙂

LN

 

 

 

Stikkord: , , ,