Igjen vil LarsogLarsBloggTV vise fangst av en  meget spesiell fisk, lurt bare noen hundre meter fra et av Oslos tett befolkete områder.

I ettermiddag kl 18.29,  i det vi var i ferd med å gi opp for tredje gang, andre året på rad, skulle det skje:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Karpekongen OP klarte omsider å overliste en speilkarpe, en fisk vi har brukt litt lenger tid enn vanlig på å lure – for å si det mildt … Om det var brødbiten sprayet med muslinglukt, at sola var i fred med å forsvinne bak en sky, det faktum at vi egentlig hadde gitt opp håpet, eller rett og slett et produkt av tålmodighet & dyktighet – uansett: Denne relativt sjeldne karpevarianten i norsk sammenheng viste seg å være 4,2 kilo tung og snaue halvmetern lang – en real tjokkis ! TO BE SEEN ON VGTV

Karpe er en av verdens mest populære sportsfisker. Mye av dette skyldes at fiskene blir store og fisk på 10 til 20 kilo er forholdsvis vanlig i flere land. 

Arten er gjennom århundrer blitt spredt av mennesker fra Asia og finnes i dag over hele Europa unntatt på Island. Den er også innført i Amerika, Afrika og Australia. I Norge kom den trolig på 1500 tallet. Man kjenner til gamle stammer av karpe fra Oslo, Asker, Moss, Kragerø, Tønsberg, Farsund, Tau, Karmøy og Bergen. Fra midten av 1980-tallet ble det flyttet mye karper , og i dag finnes arten i flere hundre vann på Øst-, Sør- og Vestlandet.

Karper kan bli 120 cm lange, veie over 40 kilo og bli eldre enn 60 år. Vekta på Oslo-speilkarpa Norgedsrekordholder OP lurte i ettermiddag, er med andre ord for ungdom å regtne i karpesammenheng

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Stikkord: , ,