MED FISK PÅ TIMEPLANEN

Foredrag på skoler kan være en selsom opplevelse. Men onsdagens opplevelse av dagens ungdom gjorde meg nesten grønn av misunnelse. Jeg hadde  gleden av å besøke noe så fremtidsrettet som; Sportsfiskelinje ved Grong videregående skole i Nord-Trøndelag. Her har innpå 40 elever 20 timer sportsfiske i uka – og det tre hele skoleår til ende!
Etter diverse røverhistorier og filmklipp fra hovedstadsområdet, bar det ut i Sandøla, en sidegren til Namsen, som krommer seg i en bue rundt skolebygningen. Jeg har aldri vært nærmere til å skjønne at laksefiske faktisk kan være kult. På de få timene jeg prøvde meg i jakten elvens Konge, ble det halt på land to fisker. Jeg skjønte at størrelse faktisk kan være fascinerende!

Skolen har disponert fire vald, som elevene har fisket fra midten av september; en blanding av nedslakting av rømt oppdrettsfisk og prøvefiske for NINA. På tre av valdene har innslaget av rømt oppdrettslaks vært hele 30%, et usedvanlig høyt tall til denne elva å være. All fisk rapporteres, og skjellprøver av villfisk leveres NINA i Trondheim. Tallmaterialet er til uvurdelig hjelp i deres arbeid med å avdekke innslag av rømt oppdrettsfisk i elvene våre.

Elvebredden var preget av god stemming og stor iver, på tross av sludd og temperatur ned mot null grader. Vi kommer tilbake til nærmere omtale av skolen og dens tilbud senere på Bloggen.

Nilssen