Å FILME I MINUS 25

er mildt sagt et helvete. En ting er at bildet i søkeren svømmer, så alle bevegelser ser ut som forårsaket av spøkelser. Knapper og fokus/blender kan ikke opereres med dunvotter. Fingervanter må til. Men selv de varmeste å oppdrive på markedet fører til neglesprett etter et par minutter når tempen krabber under 25 kalde og det i tillegg er en lett sno fra nord.

Å sjekke opptak er ikke noe du prioriterer å gjøre utendørs i slike omstendigheter.  Det er noe du helst vil gjøre innendørs etter dagens opptak.

Å utsette kameraet for brå temperaturendring fra utendørs til innendørsklima medfører  kondensproblemer, som i verste fall kan få innvirkning på elektronikken.

Etter diverse research og innhenting av tips fra fotografer som har jobbet under slike omstendigeheter , kan anbefales følgende metode:

– enten å holde kamera og utstyr i kuldegrader hele tiden, ELLER

– legge kameraet i en stor plastpose, knyte igjen på toppen (potte tett) slik at det er en del kald luft sammen med det forseglede stashet.

Ta posen inn og la den stå / henge i et par timer i romtemperatur.

Når kameraet da tas ut, er det ikke antydning til kondens.  Oppvarmingen har foregått graaaadvis over laaaang tid, og det er nøkkelen for å unngå kondensering 🙂

Takk til fotograf Øystein Søbye for tipset, som funker som juling!

 

Stikkord: , , ,