Sommeren 2012 vil gå over i fluefiskehistorien som et mørkt, vått og oversvømmet år, iallfall for oss ørretfiskere.

Så godt som hele landet har vært rammet, av det som likner mer en syndeflod enn vanlig regnvær. Det er kaldt som i helvete og vinden blåser morgen, dag, kveld og natt.

Men oppe i alt møkkaværet er det en mann som fortsatt har trua, den kroniske optimisten Håvard Stubø. Han hevdet på gårdsdagens sprakende mobillinje at: Møkkaføret er bra! Og det er ikke bare det nordnorske lynnet hans paret med gladjazz, som ligger til grunn for hans positivisme.

Håvard hadde følgende å berette:

Vanligvis har sesongen en dipp midt på sommeren – en dødperiode hvor det  rett og slett blir  for varmt i vannet og klekkingene er over for sommeren, før det tar seg litt opp igjen på høsten. Slik blir det ikke i år. Vårflommen er såvidt på retur på Østlandet og i NordNorge, og vi skriver allerede 20.juli. Stubø meldte om sprutklekking av Marginata as we speak (Døgnflua leptophlebia Marginata er den første av stillevannsdøgnfluene og viser seg allerede en uke eller to etter isgang). I tillegg var det støtvise kanonklekkinger av små vårfluer og en bjørkemålerinvasjon så intens at det snakkes om all time high. Dette fenomenet  er imidlertid på retur da det ikke finnes mer løv igjen på trærne flere steder i nordre Nordland og Nord-Sverige. Det er rett og slett oppspist!

Stubø-taktikken under møkkaføre er like enkel som den er logisk: Det er bare å ligge på været og slå til  de to kvarterene i døgnet det ikke blåser 9 men 5 sekundmeter, er duskregn istedenfor plaskregn eller når tåka letter før den atter finner sin faste lave posisjon. I disse minuttene skjer det, og da skjer ALT på en gang. Insekter som skal opp og fram og allerede skulle vært ute av nymfeskallet forlengst, popper opp i ren desperasjon, og med de følger fisken.

Er du på ballen da kan du ha ditt livs fluefiske!

Har du evnen til ikke å deppe over fortiden, men heller se fremover,  tyder mye på at resten av sesongen kan bli en sammenhengende ørret-bonanza, godvær eller ei.

Møkkaværet har satt seg i nord, mens det her i sør ryktes om noe som likner på sommer om noen dager. Det kan trengs. Nord i Nordmarka er vanntemperautren atter tilbake under 15 grader i overflaten, og fortsatt er det en masse vulagatanymfer som ikke har steget fra bunnen i de tregeste vulgatavannene.

 

Stikkord: