MARMORATA-ØRRET I NORGE?

 

I formiddag fikk jeg følgende mail fra Trond Kjærstad med to bildevedlegg av ørreter med særegne tegninger på ryggpartiet:

«Etter et foredrag jeg hadde i Kristiansand forrige uke, hvor jeg viste bilder og film fra ørretfiske, kom det en kar bort til meg og hadde lyst til å diskutere en spesiell avbildet ørret. Jeg har lenge trodd at nettopp denne fisken var en miks av brunørret og kanadisk bekkerøye pga. det spesielle ryggmønsteret. Har spurt på diverse forum uten at jeg har fått gode svar. Mannen som kom bort til meg, fortalte at det her i sør var rester av en spesiell ørrettype som innvandret til Norge før brunørreten. Denne ørreten var genetisk veldig lik marmorata-ørreten (ikke identisk), som finnes på Balkan. Den var mer aggresiv og vokste raskere enn normal brunørret. Den gyter også litt senere. Nettopp gytetidspunktet er vel årsaken til at den marmorerte varianten fremdeles finnes etter 10-tusen år, uten at den er uttynnet med brunørretgener.»

Etter den mye omtalte regnbueørreten på 3,4 kilo fra Frognerparken høsten 2010, har jeg utviklet et spesielt oppheng i alt som kan være i nærheten av mutasjoner eller nye arter. Jeg sendte derfor mailen fra Trond  sporenstreks videre til fire av landets fremste ørretforskere.

Bror Jonsson på NINA i Oslo var kjapp i tilbakemeldingen sin:

«Ørret i Byglandsfjorden ble genetisk undersøkt av Skaala og Solberg i 1997.  – Biochemical genetic variability and taxonomy of a marmorated salmonid in River Otra, Norway. Nordic J. Freshw. Res., 73: 3-12.  Her vises det at ørreten i Byglandsfjorden genetisk sett er svært lik nærliggende ørretbestander, og den er forskjellig fra Salmo marmoratus. Den sistnenvte er en gammel form som finnes i Italia og på Balkan (Albania, Croatia, Montenegro og Slovenia), differentiert fra andrre salmonider for mellom 1 og 3 mill år siden. Den er nå utrydningstruet, ikke minst på grunn av introgresjon med utsatt ørret Salmo trutta.  Dette tyder på at artsdannelsen til S. marmoratus ennå ikke er fullført. Det er senere gjort andre sammenligninger av de to ørretformene: Bo Dellinger 2002: MORPHOLOGICAL DISTINCTION OF THE MARBLE TROUT, SALMO MARMORATUS, IN COMPARISON TO MARBLED SALMO TRUTTA FROM RIVER OTRA, NORWAY. Cybium 26:283-300. 

Dette viser at den ørreten som du snakket med meg om, er en fargevariant av vanlig ørret Salmo trutta, og ganske ulik marmorørret.»

Referanse: Jonsson, B. & Jonsson, N. (2011) Ecology of Atlantic salmon and brown trout. Springer verlag, Dordrecht, Nederland, 708 s.

Nilssen

 

Stikkord: , ,