Russeflua

Midt i august, for mange herrens år siden, tok jeg meg en dagstur til et smykke av en elv som renner nesten midt oppe på fjellet mellom Østerdalen og Gudbrandsdalen. Det var sol, det var varmt, det var god stemning – selv om jeg var mutters alene og kjente at suget etter en fiskekamerat var nærmest uutholdelig.

Da jeg hadde trukket på meg de kliss nye støvlevaderne av gummi, og var på vei ned mot bredden i horisontal stilling, ble jeg var noen mystiske plaskelyder, som om en andefamilie eller en bever lå og bakset og tullet og tøyset i en bakevje. Men det var selvsagt verken fugl eller pattedyr – det var fisk, to store ørreter drev og vaket oppsiktsvekkende aggressivt på et aller annet i overflaten.

Jeg kikket opp i luften, og der så jeg dem, horder av flua jeg hadde hørt så mye om, men aldri sett snurten av: Bibio Pomo-et- eller-annet, eller ”russeflua” som enkelte sjuke nordmenn foretrekker å kalle den.

Selv om det var fullt av russefluer i luften, var det ikke så mange på vannet, men samtlige som kom drivende nedover, ble begjærlig tatt av de overivrige ørretene.

Det var særlig to ting som slo meg der jeg lå i gresset bare fem meter unna fiskene og betraktet skuespillet: 1. Fiskene vaket ekstremt aggressivt, og 2. Fiskene flyttet seg gladelig flere meter til siden for å plukke de havarerte krypene.

Uforberedt som jeg var, hadde jeg ingen Bibio-imitasjoner i flueboksen, så jeg bandt på det nærmeste jeg kom: en lang og slank billeimitasjon med gulgrønn kropp jeg hadde bundet en sen nattetime etter en knert for mye. Den var omtrent riktig størrelse, men manglet russefluas kanskje aller mest karakteristiske trekk: De lange beina med røde lår som henger og slenger.

Femti flyt senere var jeg en beseiret mann. Ikke snakk om at de ville ta. Fiskene var rett og slett skikkelig selektive på de fordømte russefluene. Jeg syntes det var merkelig, fiskene var jo åpenbart veldig på hugget.

Så neste gang du skal på fisketur i høyden i august, sørg alltid for å ha med deg et par imitasjoner av hårmyggen Bibio Pomonae. Hvis ikke kan du komme til å angre bittert.

Ps: Russeflua varierer voldsomt i antall fra år til år, og ifølge våre utskremte medarbeidere ligger det an til å bli et godt russeflueår i år.

Skitt fiske

Lenth

Arter: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fe/Bibio_marci_kopula.jpg