FEIT ALDERDOM

 

En av de største ørretene som er tatt i Norge, er kjempen på 15,5 kilo og 100 cm fra Bandak i 2003. Som 9 åring var fisken bare 44,5 cm! Vi snakker en meget fet alderdom!Sjekk videointervju med fangstmannen, hvordan skjellprøvene av den utstoppede fisken ble tatt og vekstkurven til storfisken her:

Bandakkanalen.no

nilssen




LIVSHISTORIEN TIL BANDAKØRRETEN PÅ 15,5 KG

Høsten 2010 ble det tatt skjellprøver fra den utstoppede ørreten på 15,5 kg/100 cm som henger i resepsjonen på Dalen Hotell. Ørreten ble fanget utenfor deltaområdet i Bandak av Ivar Haukelidseter i 2003, og er en av de største ørretene som med sikkerhet er registrert i Bandak. Vi har jobbet en del med å fjerne lakkrester fra skjellene, og kan fortelle følgende om kjempeørretens livshistorie:

Som ettåring var den 4,9 cm lang, og levde sannsynligvis fortsatt i nærheten av morens gytegrop i Tokkeåi. I en alder av to år hadde den vokst til 9,1 cm, og gikk antakelig ut i deltaområdet, eventuelt som treåring på 15,9 cm. Da den var 9 år gammel hadde ørreten vokst gjennomsnittlig ca. 5 cm pr år og oppnådd en størrelse på 44,5 cm. Sannsynligvis levde den disse årene i deltaområdet, og deltok i gytingen minst en gang i denne perioden. Deretter gikk den etter alt å dømme ut i Bandak og livnærte seg sannsynligvis av sik. Den årlige tilveksten økte dramatisk i 9-10- og 10-11-års alder, og det er grunn til å tro at den gikk på gytevandring i Tokkeåi som 12-åring/78 cm. Etter denne alderen var det umulig å skille vekstsonene på skjellene, og ørretens totale alder er derfor foreløpig ikke kjent.