Ingen grunn til å være Oslo-patriot. Under en tredagers tur til Vestlandet opplevde jeg et bynært ørretfiske som var langt bedre enn jeg i mine våteste fiskedrømmer hadde forestilt meg. Fire episoder Lars og Lars Blogg TV  fra turen er like om hjørnet.

Kart Hålandsvannet Hålandsvannet er et kvadratkilometer stort vann bare noen minutters kjøring fra Stavanger sentrum. Tidligere fantes det en unik røyestamme her. Denne forsvant i tiårene etter krigen da vannet ble brukt som drikkevannskilde til nærliggende kommuner og tappet kraftig ned. Den tidligere ørretbestanden er også gått heden da tilløpsbekkene som var gyteplasser og oppvekstområder for ørretunger er omkanalisert, gjerngrodde og preget av avrenning fra jordbruket.

Nå er det utsatt ørret som trekker fiskere. Hvert år setter grunneierlaget i samarbeid med forskningsstasjonen på Ims og NINA ut mellom 3500 og 6000  2-somrige ørretunger. Hålandsvannet 1Utsettingene har pågått et par tiår, og det næringsrike vannet har tydeligvis ikke noe problem med å skaffe føde til den utsatte fisken; maken til apriltjukkaser har jeg knapt sett. Det samme med fjærmyggklekkingene jeg havnet borti ved et slumptreff – i nordavær, snø og kuling i kastene. Svær mygg, vakende fisk og god stemning. Rett og slett en pangstart på tørrfluesesongen min (som siden da har vært preget av en særdeles bratt nedasdgående kurve)

Klipp fra episoden:

Take 1 i Hålandsvannet

Lars N

 

Stikkord: , , , ,